Kréta

… skrznaskrz travellerská dovolená proložená i lenivým povalováním na pláži…

Užívali jsme si grandiózně. Pěšky prošli staré původní vesničky Hersonissos, Piskopiano a Koutouloufari krčící se pod svahy majestátních krétských hor. Kochali se bělostným zdivem a modrými okenicemi baráčků a popíjeli místní pivo Mythos. A těžké řecké víno Samos.

uličky v původní vesnici Hersonissos
Uličky v původní vesnici Hersonissos

Vystoupali Matýzkem horskými serpentinami až na náhorní plošinu Lassithi, uzavřenou kolem dokola vysokými, z oparu trčícími štíty hor. V Lassithi jsme obdivovali úhledná políčka, vyrovnané sady olivovníků, stáda koz a ovcí, pracujcí oslíky, pravoslavné kostelíky. Navštívili jsme klášter Kroustalenias… Nakoupili jsme domácí pálenku a vína od stařenky u cesty, co ani počítat nesvedla. Probádali jsme krápníkovou jeskyni Milatos, projeli kolem ruin Gournia. Pobyli jsme v Ierapetře , nejjižnějším městě Evropy, s plážemi plnými černého písku, bičovanými africkým větrem, ale s průzračnou mořsku vodou.

náhorní plošina Lassithi
náhorní plošina Lassithi
moře
moře

horská chajda
horská chajda

V Rethimonu jsme prozkoumali starou nedobytnou benátsko-tureckou přístavní pevnost, pak benátský přístav obklopený polorozpadlými renesančními domy, prošmejdili jsme i úzké uličky v srdci města. Svlažili jsme cestou rozpálená těla v křišťálových vodách sladkovodního jezera Kourna skrytého v horách. Na jihu pak zase z horských výšin shlédli minojské ruiny Komos a blízkou fantastickou pláž. O kus dál v Matale – vyhlášeném to sjížděcím místě hipíků – jsme se bičováni větrem a pískem vykoupali v obřích vlnách Libyjského moře. Navštívili jsme koňskou farmu, fotili strohé kostely, obdivovali akrobacii horských koz. Navštívili starobylý minojský palác Festos z jehož útrob pochází slavný disk s nedávno vyluštěným hieroglyfickým písmem. Omrkli Gortynu , nejdůležitější místo období římské nadvlády.

 

benátsko-turecká pevnost v Rethymnu
benátsko-turecká pevnost v Rethymnu
archeologické naleziště Komos
archeologické naleziště Komos
ruiny slavného mínojského paláce Festos
ruiny slavného mínojského paláce Festos
akrobatka horská koza
akrobatka horská koza
Prolézali jsme sirem Evansem odkrytými a vybetonovanými chodbami Knóssubájného Labyrintu – v nichž Minotaurus požíral těla sedmi obětovaných panen a sedmi jinochů. V iraklionském muzeu jsme prohlédli starobylé pečetě, vázy, truhly, sochy, zbraně a dávná božstva. Zpět v Limin Hersonissou se pokochali plážovým střediskem Star Beach, našli další koníky a rozloučili se s Matýzkem. Později si romanticky prošli noční rozpálené přímořské městečko.
mínojský palác Knossos - údajně bájný Labyrint
mínojský palác Knossos – údajně bájný Labyrint
večerní Hersonissou
večerní Hersonissou

Odpočinkový den jsme strávili líným a ospalým poleháváním na písečné pláži, koupáním v moři, četbou a hrou v šach. A večerním pojídáním hroznového vína na balkóně.

Z přístavu Agios Nikolaos jsme lodí Kalidon vypluli podél pobřeží, strmých holých
skal i zelených planin na ostrov Spinalonga . Zde byla pevnost a ještě před padesáti lety městečko, kam byli posíláni do izolace malomocní. Museli si tam vytvořit opravdu zajímavou, ale smutnou komunitu. Pláž, gril, hotel a balení.
A pak už jen poblitý autobus, přeplněné letiště, zpožděný odlet a návrat do chladných Čech.

rybáři na molu
rybáři na molu
ostrov malomocných - Spinalonga
ostrov malomocných – Spinalonga
troska bydliště malomocných
troska bydliště malomocných

 

8 komentářů

  • no pekne jsi to napsal. Bylo krasne co ? Hned byl jela nekam zas.

  • jojako treba Jiri na Haiti a Dominikanskou republiku 🙂

  • =M= wrote:

    Já byl v Kralupech, Nelahozevsi a Roudnici. 😉

  • =M=: taky dobry :), ja se chystam pristi tyden na kole s brasnama do Slavkovskeho lesa – Chebsko, jen doufam, ze nebude moc prset, ono se pod sirakem v desti blbe spi…

  • =M= wrote:

    Jojo, taky doufám, že koncem září bude v Rakousku hezký počasí. Nechal jsem se zlákat na cyklistickou výpravu (neděs se, jedu jen jako spolujezdec v doprovodnym vozidle ;-)).

  • cwok wrote:

    Vybrat sirozhodně umíš 🙂 Pokoukáš po krásách Alp, nenadřeš se – pěkný :)my zas odložili cyklocestu o další týden později, jsem zvědav jestli k ní vůbec dojde…

  • Monika wrote:

    LabirintAhoj nemohli byste mi napsat něco víc o labirintu a jeho historii……prosím

  • Monikoco nejdříve zkusit pana Googla?

Napsat komentář

Your email is never shared.Required fields are marked *