České lokalizace rozšíření pro Mozillu a redakční systémek CMSimple

… konečně jsem předělal stránky svých lokalizací některých rozšíření pro projekt Mozilla.org …
Jsem lokalizátorem několika (pro mě potřebných, či z jiného důvodu zajímavých) rozšíření pro Firefox (z nichž některá jsou funkční i pod MS či TB). Lokalizacím jsem udělal i webové stránky (stará verze), ale ty začaly být časem nepraktické a nepřehledné. Nové stránky lokalizací na sebe nenechaly dlouho čekat, přehlednost a funkčnost se zvýšila a například přidávání novinek se stalo velmi rychlou záležitostí (navíc se z nich generuje RSS kanál – ale nebudu předbíhat).

Pro web jsem použil velmi jednoduchý, graficky střídmý, pro mé účely dostatečně funkční redakční systémek CMSimple. Tento dánský produkt nepotřebuje pro běh žádnou databázi, jen PHP na serveru. Editovat obsah lze jednoduše po přihlášení, výsledek je uložen v jednom dlouhém HTML souboru. To může být někdy nevýhoda – jakákoliv chybka v HTML kódu dokáže po uložení obsahu tento znepřístupnit další editaci. S CMSimple se mi skvěle pracuje, stránky mají strukturu a ušetřím dost času.

Instalace je jednoduchá, spočívá ve zkopírování adresáře s obsahem na server a v nastavení práv souborům. Rozhraní systému podporuje mnoho jazyků, dá se stáhnout i čeština od Josefa Klimosze. Vynikající věcí je také podpora pluginů, dodat do systému tak lze kalendář, galerie, sekci pro členy, fóra, zprávičky, počítadla, hlasování, podporu RSS apod. Právě podpora RSS mě nadchla. Používám plugin RSS Feed od Genize. Umožňuje velmi snadno vygenerovat RSS kanál ze stránky obsahující – předem v pluginu – definované značky (oddělovač a hlavičku). Po několika peripetiích jsem to rozjel, časem sem snad hodím návod.

Lokalizace pro Mozillu.org se pro mě staly lehčí drogou. Líbí se mi práce CZilly a celkově komunity kolem ní. Stále se snažím být aktuální se "svými" rozšířeními, s několika jejich autory jsem v kontaktu, tato činnost mě zajímavě uspokojuje. Nemám tak pocit, že bych prožíval zbytečný život :). No a pro Lukáše – správce sekce lokalizací na CZille – je to zase takřka osobní boj 🙂

No Comments

Napsat komentář

Your email is never shared.Required fields are marked *